Mam gorącą prośbę, proszę o odpowiedź czy Acard stosowany w ciąży jest bezpieczny?
Został mi przypisany z uwagi na podejrzenie hypotrofii u rozwijającego się dziecka.
W ulotce, w przeciwwskazaniach jest informacja aby nie stosować leku w ciąży. Lekarz jednak twierdzi, że ulotka zawiera nieaktualne informacje.
Czy to prawda?
Proszę o pilną odpowiedź.
Witam,
my również bazujemy na informacjach dostępnych w ulotce producenta - jeśli tutaj są rozbieżności pomiędzy opinią lekarza a ulotką producenta - radziłbym skontaktować się z producentem - nam nie wolno negować opinii lekarza, informacje w ulotce powinny być aktualne - jest to podstawą dopuszczenia leku do obrotu.
W tym konkretnym przypadku, jeśli korzyści przewyższają zagrożenia dla dziecka związane ze stosowaniem danego leku - lekarz może się zdecydować na jego przepisanie matce, pomimo przeciwwskazań do stosowania w ciąży - ale jest to decyzja lekarza prowadzącego - tylko on zna przebieg ciąży i związane z taką decyzją konsekwencje, zarówno na plus, jak i na minus (dla matki i dla dziecka), więc producent nie powie Pani nic, poza tym co jest napisane na ulotce.
Zawsze można skonsultować się z innym lekarzem dla potwierdzenia słuszności decyzji -najlepiej specjalistą z danej dziedziny.
Mam nadzieję, że ta odpowiedź pomoże.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum