dodaj nas do ulubionych kontakt z administratorem forum kontakt z apteką
Apteka

FAQFAQ  SzukajSzukaj RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamiana leków
Autor Wiadomość
VirginGuard 

Wysłany: 2008-03-13, 20:14   Zamiana leków

Witam!

Byłem dziś u lekarza który póki nie będe miał zrobionego RTG przepisał Olfen i Myolastan. Dodam że mam problemy z barkiem. Jako że prywatne wizyty kosztują a wygląda na to że na jednej się nie skończy to chciałem trochę zaoszczędzić ;) otóż mam jeszcze po jakiś problemach z kręgosłupem Aulin oraz Mydocalm, substancje czynne są w lekach inne ale działanie to samo - Aulin to niesteroidowy lek przeciwzapalny, a Mydocalm "rozluźnia napięcie mięśni poprzecznie prążkowanych, rozszerza naczynia obwodowe i poprawia ukrwienie kończyn" (trochę inaczej jak Myolastan który "działa tłumiąco na centralny układ nerwowy, co daje odprężenie psychiczne, zwłaszcza w sytuacjach stresu. Lek silnie zwiotcza mięśnie szkieletowe. Preparat działa ponadto przeciwdrgawkowo i uspokajająco w stanach niepokoju oraz lęku.")

Jeśli ktoś ma wiedzę albo doświadczenie w tym temacie to będe wdzięczny za odpowiedź.

#Natalia 

Wysłany: 2008-03-14, 22:23   

Witam,
Na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, będę więc Pana namawiać na dalsze konsultacje z lekarzem specjalistą. Samoleczenie nie zawsze daje dobre rezultaty, zwłaszcza w przypadku poważniejszych schorzeń. Dobrze, gdy pacjent wykazuje zainteresowanie chorobą i zaordynowaną terapią oraz zdobywa w tym zakresie pewną wiedzę medyczną, nie zastąpi to jednak wizyty u lekarza. Innymi słowy, nie polecam zmiany przepisanych leków na własną rękę.

Jak Pan słusznie zauważył, nie są to odpowiedniki, a jedynie środki o podobnym działaniu. Pozostaje kwestia umiejętnego doboru dawki i czasu trwanie terapii. Ponadto, jeśli Pan wcześniej zażywał leki, z pewnością nie starczy ich na pełnowartościową kurację, a w konsekwencji na całkowite wyleczenie. Proszę rozważyć powyższe argumenty i ewentualnie skonsultować się w tej sprawie z lekarzem prowadzącym.

Odpowiedz do tematu