dodaj nas do ulubionych kontakt z administratorem forum kontakt z apteką
Apteka

FAQFAQ  SzukajSzukaj RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Aromaterapia
Autor Wiadomość
@Adam 


Posty: 126
Wysłany: 2008-01-23, 15:39   Aromaterapia

Olejki stosowano w medycynie od "zawsze". Zapisy z Dalekiego Wschodu świadczą, że destylarnie wytwarzające olejki funkcjonowały już 5000 lat temu. Olejkami obdarowywano królów, Faraonów, ukochane osoby, a także używano ich do religijnych obrzędów. Aby stać się zdrowszym, silniejszym, piękniejszym i bardziej zmysłowym, ludzie bogaci nie szczędzili środków. Z czasem ok. 1000 r. produkcja olejków stała się wydajniejsza, zastosowano układ chłodzenia do destylacji. Zaczęto wykorzystywać w farmacji antyseptyczne właściwości esencji roślinnych.

Jednak owe doświadczenia wyparła produkcja chemiczna i poszukiwania odpowiedników syntetycznych. Naturalne olejki sprowadzono ponownie na początku naszego stulecia. Francuski chemik i aptekarz Rene-Maurice Gatefosse pierwszy nazwał tę gałąź medycyny AROMATERAPIĄ, a dr Jean Valnet, który wykorzystując gojące właściwości esencji z wielkim powodzeniem eksperymentował na rannych żołnierzach rozsławił ją na całym współczesnym świecie. Aromaterapia jest wykorzystywana przez współczesne szkoły medyczne zwłaszcza francuskie, a w kosmetyce stanowi obiecującą dziedziną pielęgnacji skóry.


Rośliny stosowane w aromaterapii

Olejki aromaterapeutyczne są otrzymywane z roślin, tradycyjnie poprzez destylację.

Są to 100% koncentraty roślinne, które posiadają bardzo silne działanie na organizm człowieka. Aby uzyskać małą buteleczkę leku, trzeba poddać destylacji wiele kilogramów lub nawet ton dzikich roślin. Na 10 ml olejku zużywa się np. 3 kg płatków lawendy, a w przypadku olejku różanego na 1 kg esencji potrzeba 5 000 kg płatków ze świeżo otwartych kwiatów.

-Drzewo herbaciane - nazwa łacińska Malaleuca altemifolia
Olejek drzewa herbacianego otrzymuje się z liści drzewo krzewu rosnącego w Australii i na okolicznych wyspach. Wbrew temu, na co wskazuje nazwa, roślina ta nie ma nic wspólnego z herbatą. Olejek stosowany jest w mieszankach przeciwgrzybicznych, przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Jest świetnym środkiem w zwalczaniu brodawek i kurzajek. Ma właściwości oczyszczające skórę i zwalczające trądzik. Dzięki właściwościom antyseptycznym stosowany jest jako środek pomocny w walce z infekcjami, grypą, przeziębieniem. Kolejną cechą olejku drzewa herbacianego jest działanie uspokajające nawet w stanie szoku i silnego zdenerwowania.

Zastosowanie:
masaż - szok, histeria, zdenerwowanie, przeziębienia, grypy;
kąpiele - poparzenia, wypryski, trądzik, łupież, pleśniawka pochwy, infekcje i grzybice narządów płciowych, infekcje skóry, grzybice, brodawki, kurzajki;
kompresy - grzybice i stany zapalne narządów płciowych, trądzik, wypryski, łupież, poparzenia, stany zapalne skóry, grzybice, brodawki, kurzajki;
inhalacje - zapalenia jamy ustnej i gardła, infekcje wirusowe, przeziębienia, grypy, szok, zdenerwowanie, histeria.

Przeciwwskazania: nie stosować w czasie ciąży.

-Eukaliptus - nazwa łacińska Eucalyptus globulus
Olejek eukaliptusowy otrzymuje się z drzewa eukaliptusowego, inaczej rozdębu, rosnącego w Australii. Jest używany do produkcji cukierków, kropli, syropów i past do zębów, jako środek antyseptyczny i odświeżający oddech. Ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe stosuje się go w leczeniu kaszlu, bronchitu, zapalenia zatok, kataru i różnych infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbólowemu olejek eukaliptusowy ma zastosowanie w terapii bólów reumatycznych i artretycznych. Często jest używany do masowania nadwerężonych mięśni. Pomaga również w zwalczaniu wszy głowy. Wzmacnia system immunologiczny.

Zastosowanie:
masaż - sforsowanie mięśni, zmęczenie umysłu, reumatyzm, kaszel, przeziębienia, grypy, bronchit;
kąpiel - zmęczenie umysłu, wszy, stany zapalne skóry, reumatyzm, kaszel, przeziębienia, grypy, bronchit;
kompresy - bóle reumatyczne, stany zapalne skóry;
inhalacje - kaszel, przeziębienia, grypy, przewlekłe stany zapalne dróg oddechowych (nieżyty oskrzeli), bronchit, zmęczenie umysłu.

Przeciwwskazania: nie stosować w czasie ciąży.

-Lawenda - nazwa łacińska Lavandula angustifolia
Olejek lawendowy otrzymuje się z lawendy prawdziwej, uprawianej w krajach śródziemnomorskich i w krajach basenu Morza Czarnego. Łagodzi skutki ukąszeń owadów i poparzenia słonecznego, jest skutecznym środkiem w leczeniu trądziku, egzem, dermatoz, łupieżu, stanów zapalnych skóry, grzybic, liszajów, pleśniawek pochwy, wszawic. Przeciwdziała gromadzeniu się płynów w organizmie i obniża ciśnienie krwi. Olejek lawendowy ma działanie regulujące zaburzenia układu trawiennego. Likwiduje wzdęcia, nudności i kolki. Działa przeciwbólowo, co wykorzystywane jest w reumatyzmie, zapaleniu ucha, menstruacji i migrenie. Używany jest w mieszankach stosowanych w katarze, przeziębieniu, grypie, astmie i zapaleniu gardła. Ma właściwości uodporniające organizm, jest środkiem uspokajającym i przeciwdepresyjnym.

Zastosowanie:
masaże - zmęczenie i ociężałość umysłowa, lęki, depresje, histeria, irytacja, napięcia nerwowe, bezsenność spowodowana zdenerwowaniem, migreny, bóle reumatyczne, bóle menstruacyjne, bóle mięśniowe, nadciśnienie, otyłość, nieregularna menstruacja,cellulitis, żylaki, stany zapalne zatok i gardła, katar, grypa, problemy związane z okresem menopauzy;
kąpiele - zaburzenia przewodu trawiennego, zmęczenie i ociężałość umysłowa, lęki, depresje, histeria, irytacja, bezsenność spowodowana zdenerwowaniem, migreny, bóle reumatyczne, bóle menstruacyjne, bóle mięśniowe, nadciśnienie, otyłość, nieregularna menstruacja, cellulitis, żylaki, stany zapalne zatok i gardła, katar, grypa, problemy związane z okresem menopauzy, stany zapalne skóry, egzemy, trądzik, grzybice, rozstępy skóry, pleśniawki pochwy, nadmierne wypadanie włosów, suchy łupież;
kompresy - stany zapalne skóry, egzemy, trądzik, grzybice, rozstępy skóry, pleśniawki pochwy, nadmierne wypadanie włosów, suchy łupież;
inhalacje - zmęczenie i ociężałość umysłowa, lęki, depresje, histeria, irytacja, napięcia nerwowe, bezsenność spowodowana zdenerwowaniem, stany zapalne zatok i gardła, katar, grypa, problemy związane z okresem menopauzy.

Przeciwwskazania: nie stosować w pierwszych miesiącach ciąży.

-Sosna - nazwa łacińska Pinus silvestris
Olejek sosnowy pochodzi z igieł i gałązek sosny zwyczajnej występującej w północnej Europie (także w Polsce). Najlepszy olejek otrzymuje się wiosną i latem. Jest stosowany w farmacji, w produkcji syropów przeciwkaszlowych, także tych robionych domowym sposobem ze świeżych pędów sosny. Ma dobre właściwości antyseptyczne w infekcjach dróg oddechowych i zatok. Działa pobudzająco i odświeżająco w otępieniu umysłowym. Zwiększa odporność organizmu.

Zastosowanie:
masaż - infekcje dróg oddechowych, kaszel, bronchit, astma, grypa, zapalenie zatok,ociężałość umysłowa, problemy menopauzy;
kąpiel - infekcje dróg oddechowych, kaszel, bronchit, astma, grypa, zapalenie zatok, ociężałość umysłowa, problemy menopauzy;
inhalacje - infekcje dróg oddechowych, kaszel, bronchit, astma, grypa, zapalenie zatok,
ociężałość umysłowa, problemy menopauzy;

Przeciwwskazania: nie stosować w czasie ciąży.

-Jodła syberyjska - nazwa łacińska Abies sibirica
Olejek pichtowy pozyskiwany jest ze starannie wyselekcjonowanych gałązek białokorej jodły syberyjskiej. Jodła ta rośnie tylko na nieskazitelnie czystych ekologicznie terenach. Olejek wytwarzany jest według dawnej receptury, w sposób całkowicie naturalny, bez szkody dla środowiska, dlatego nie traci nic ze swoich właściwości oraz zachowuje pełnię uzdrawiających składników. Działa on odmładzająco, oczyszczająco i witalizująco.
Skuteczny: zabija wirusy, bakterie, grzyby, daje rewelacyjne rezultaty jako środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości.
Podnosi odporność organizmu: wspomaga system odpornościowy.
Energetyzuje: wzmaga potencję, dodaje sił witalnych.
Działa antydepresyjnie: kąpiel lub masaż z dodatkiem kilku kropel poprawia nastrój, rozluźnia napięte mięśnie.

Zastosowanie:
masaż - reumatyzm, bóle kości, mięśni i stawów, grypa, angina, chroniczny katar i kaszel, osłabiona odporność organizmu, uczucie ciągłego zmęczenia, choroby skóry, oparzenia, zmarszczki i trądzik, odleżyny;
kąpiele - reumatyzm, artretyzm, bóle kości, mięśni i stawów, grypa, chroniczny katar i kaszel, osłabiona odporność organizmu, uczucie ciągłego zmęczenia, choroby skóry, oparzenia, zmarszczki i trądzik, odleżyny;
kompresy- opryszczka, reumatyzm, bóle kości, mięśni i stawów, chroniczny katar i kaszel, osłabiona chroniczny katar i kaszel, osłabiona odporność organizmu, uczucie ciągłego zmęczenia, choroby skóry, oparzenia, zmarszczki i trądzik, odleżyny;
inhalacja - grypa, chroniczny katar i kaszel, osłabiona odporność organizmu, uczucie ciągłego zmęczenia.

Przeciwwskazania: nie stosować w czasie ciąży.

Działanie i wchłanianie olejków eterycznych

Olejki eteryczne wnikają do organizmu na różne sposoby. Wchłaniane są przede wszystkim przez układ oddechowy, ale także dostają się do krwioobiegu przez skórę.

Wchłanianie olejków przez układ oddechowy powoduje w pierwszej kolejności podrażnienie śluzówki nosa i wysłanie informacji o obecności danej cząsteczki olejku eterycznego do mózgu. Następnie mózg uwalnia odpowiednie związki chemiczne pobudzające bądź relaksujące system nerwowy. Zawarte w olejkach związki chemiczne mają bezpośredni wpływ na organizm, gdyż dostają się do płuc i wywołują określone działanie terapeutyczne w organizmie.

Wchłanianie olejków bezpośrednio przez skórę ma charakter miejscowy, cząsteczki substancji przenikają przez naskórek do skóry właściwej. Skóra właściwa jest silnie ukrwionym organem i powoduje penetrację związków chemicznych poprzez naczynia włoskowate do całego układu krążenia.

W przeciwieństwie do leków i substancji syntetycznych olejki aromaterapeutyczne nie odkładają się w organizmie i są szybko z niego wydalane.

Działanie olejków można podzielić na następujące grupy:
- antybakteryjne
- antywirusowe
- pobudzające
- rozkurczające
- uspokajające
- wykrztuśne
- oddziałujące na psychikę

Formy aromaterapii
INHALACJA
Przyjmowanie zapachów przez nos odnosi najszybszy skutek i działa bezpośrednio na psychikę.

W infekcjach dróg oddechowych inhalacja jest bardzo skutecznym elementem terapii. Szczególnie w takich przypadkach nadają się do zastosowania takie olejki jak olejek dla zakatarzonych, eukaliptus, czy sosna.

Urządzenia do inhalacji nadają się do celów aromaterapeutycznych i mogą być stosowane w przypadku każdej dolegliwości bezpośrednio w domu. Najprościej inhalacje robi się nad naczyniem z gorącą wodą, do którego wkrapla się odpowiednią liczbę kropli olejku bądź mieszaniny olejków eterycznych.

AROMATERAPIA W POWIETRZU
Olejki można bezpośrednio rozpylać przy pomocy podgrzewaczy olejków eterycznych. Wskazane jest aromatyzowanie pomieszczeń w domu, w pracy, w sklepie - skutkować to będzie lepszą koncentracją osób w nich pracujących.

MASAŻ
Masaż aromaterapeutyczny to masaż podczas którego wykorzystuje się mieszaniny olejków eterycznych rozpuszczone w naturalnych olejach roślinnych- tzw. olejach bazowych (nośnych). Zaleca się stosowanie olei z tzw. zimnego tłoczenia, takich jak olej ze słodkich migdałów czy z pestek winogron. Oleje mineralne, ze względu na otrzymywanie, nie powinny być używane jako oleje bazowe, gdyż są produkowane z substancji ropopochodnych.
Masaż twarzy - jako olej bazowy szczególnie jest polecany w celach kosmetycznych do wcierania w skórę twarzy olej ze słodkich migdałów. Nadaje się do skóry suchej i starzejącej się, jest neutralny i nie powoduje alergii. Jest środkiem wyjątkowo delikatnym i nadaje się także do pielęgnacji wrażliwej skóry noworodków. Odmładza skórę i nadaje jej ładny wygląd, dodatkową zaletą jest łatwość wchłaniania przez skórę.
Masaż ciała - to masaż ogólny całego ciała lub w zależności od celu zabiegu masaż miejscowy. Do skóry normalnej i ze skłonnością do przetłuszczania się nadaje się olej z pestek winogron, a do skóry suchej i starzejącej się olej ze słodkich migdałów.

KĄPIEL
Do kąpieli aromaterapeutycznej można stosować pojedyncze olejki bądź mieszaniny olejków. Taka kąpiel w ciepłej wodzie trwa od 15 - 30 minut i gwarantuje podwójne działanie - wdychanie zapachów (olejek wnika do płuc w procesie oddychania) i wchłanianie przez skórę.

KOMPRES
Kompres aromaterapeutyczny wykonujemy z roztworów wodnych. Do miski, naczynia z wodą dodaje się olejek bądź mieszaniny olejków. W tak przygotowanym roztworze moczymy ręcznik, watę, ligninę czy chustkę, przykładamy miejscowo i odciśnięte przykładamy na chore miejsca. Czynność tę należy powtarzać aż do uzyskania pożądanego skutku. Przed każdym namoczeniem mocno mieszamy wodę, aby możliwie najdokładniej rozprowadzić olejki.

Kompresy na twarz - dobrze jest położyć kompres po uprzednim nałożeniu olejku do masażu (np. olej ze słodkich migdałów).

Gorące kompresy - przy bólu mięśni, zapaleniu stawów, reumatyzmie, bólu zęba, bólu ucha.

Zimne kompresy - na ból głowy, skręcenia i opuchlizny.

Olejki w kosmetyce
Zastosowanie olejków eterycznych w kosmetyce:

-do skóry suchej: drzewa różanego, lawendowy

-do skóry przetłuszczającej się: drzewa herbacianego, geranium, grejpfrutowy, jałowcowy, pomarańczowy

-do skóry zmęczonej i matowej: drzewa różanego, geranium, grejfrutowy, miętowy, rozmarynowy, sosnowy

-cellulit: geranium, grejpfrutowy, jałowcowy, pomarańczowy, rozmarynowy, sosnowy, pichtowy

-łupież: drzewa herbacianego, rozmarynowy, sosnowy, pichtowy

-trądzik: drzewa herbacianego, geranium, grejpfrutowy, jałowcowy, lawendowy, rozmarynowy

-wypadanie włosów: grejpfrutowy, lawendowy, rozmarynowy

-zmarszczki: drzewa różanego, lawendowy, pichtowy

-żylaki: geranium, jałowcowy, miętowy, rozmarynowy



Copyright (c) '2004 by Pharma Tech
_________________
Pozdrawiamy serdecznie!
Apteka Internetowa APTE.PL
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Statystyki www

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

  Nasze Apteki     Porady farmaceuty     Nagrody za punkty     Test aptek internetowych  
  NEWS     Kontakt z apteką   OGŁOSZENIA-Lekarze     Pomoc     Dostawa i płatność     Katalogi  
dodaj nas do ulubionych
kontakt z administratorem forum kontakt z apteką