witam.ja mam problem z wlosami.od jakis 5-6 lat walcze z lupiezem zeby zniknal ale on ma gdzies.uzywalem wszytkie sampony przeciłupieżowych nawet Nizoral nie pomaga do konca.czyli uzywam szampon i po dwoch tygodniach lupiez znika i potem czyli po tygodniu powraca lupiez.i szampon jest nieskuteczny robi sie.mam 20 lat i przedtluszczaja sie.czy jest jakis dobry szampon przeciwlupieżowy?ktory np.czaly czas uzywac i zeby ten wrog nie wrocil? podro
Witamy serdecznie!
Łupież, czyli nadmierne złuszczanie się naskórka to problem wielu osób.
Mogą być dwa rodzaje łupieżu:
*zwykły: dotyczy zwłaszcza osób poniżej 20-stego roku życia. Polega na drobnopłatowym złuszczaniu się naskórka, bez objawów zapalnych. Może przekształcić się w łupież tłusty.
Ten rodzaj nie uszkadza włosów.
*łupież łojotokowy: pojawiają się łuski tłuste, żółte, nawarstwione i tworzące strupy. Są one mocniej przytwierdzone do podłoża. Chorobie może towarzyszyć świąd. Nierzadko następstwem tego typu łupieżu jest łysienie łojotokowe. Schorzenie zwykle dotyczy osób po 20. roku życia i częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet.
Aby pozbyć się łupieżu zwykłego stosujemy leki do użytku zewnętrznego jak najprostszy i sprawdzony sposób oliwka salicylowa. Preparat ten można kupić gotowy w aptece jako Salicylol (jest to 5% oliwka salicylowa). Oliwka działa najlepiej, jeżeli przed nasmarowaniem nią głowy zostanie lekko podgrzana. Po jej zaaplikowaniu należy przykryć głowę folią i zawinąć ręcznikiem, a następnie po kilku (2 - 4) godzinach zmyć.
Jeśli ten sposób nie będzie odpowiednio skuteczny aby pozbyć się nadmiernej ilości łusek należy udać się do specjalisty, który stwierdzi i przepisze odpowiednie dla Pana medykamenty.
W łupieżu tłustym łusek pozbywamy się podobnie jak w odmianie zwykłej, za pomocą oliwki salicylowej. Jeżeli zmiany są nasilone, złuszczanie można przeprowadzać przez kilka dni. W łupieżu tłustym zaleca się stosowanie preparatów przeciwgrzybiczych, najlepiej w płynie lub maści. Skuteczne są tzw. pochodne imidazolowe (Nizoral, Ketokonazol, Canesten). Dobre efekty daje stosowanie szamponu Nizoral lub Seboklar. Oczywiście nie zawsze te preparaty są skuteczne we wszystkich przypadkach łupieżu tłustego. Można więc wypróbować preparaty sterydowe. Z innych szamponów leczniczych zalecane są szampony dziegciowe (np. Freederm Tar, Polytar, Denorex). Można je długo stosować. Przykry zapach szamponu po dokładnym spłukaniu jest na włosach niewyczuwalny. U niektórych osób dobre efekty daje użycie szamponu z zawartością siarczku selenu (Selsun).
Reasumując:
Jeżeli tak długo męczy się Pan z tym problemem, i stosowane do tej pory szampony nie były skuteczne, proponuje udanie się do dobrego specjalisty, który zdiagnozuje rodzaj łupieżu i przepisze odpowiednie specyfiki, które pozwolą Panu pozbyć się tego męczącego problemu.
witam ponownie! ja mam wlosy tluste i walcze zeby usunac lupież juz od jakis 6 lat i mam 20 lat. najwiecej lupieżu mam latem a zima mniej. moj znajomy polecil mi szampon Selsun blue na wlosy tluste(on mial taki sam problem jak ja) i jest najskuteczniejszy niz inne sampony np. nizoral.czy u was mozna dostac taki sampon?jesli tak to ile kosztuje i czy za wyslanie jest za darmo? podro
Szampon Selsun Blue do włosów przetłuszczających pojawi się niebawem w naszym sklepie internetowym. Będą do wyboru dwie pojemności 125 ml i 200 ml. Cena ok.20-30 PLN.
Pozdrawiamy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum