Jakie są najlepsze testy ciążowe i czy są u Państwa dostępne i w jakiej cenie. Słyszałam o testach amil, które mają najlepszą dokładność. Czy lepszy jest paskowy czy strumieniowy
Pozdrawiam Magda
Testy ciążowe - opis działania:
-krótko po wszczepieniu zapłodnionej komórki jajowej do śluzówki macicy, rozwijające się w niej łożysko rozpoczyna wydzielanie hormonu hCG
-zadaniem testu ciążowego jest wykrywanie w moczu tego hormonu, jego stężenie rośnie z każdym kolejnym dniem od dnia zapłodnienia
-można przyjąć, że w miarę pewne wyniki testu ciążowego można uzyskać dopiero w 5-7 dniu po terminie spodziewanej miesiączki
-najlepiej badać mocz rano- zaraz po wstaniu z łóżka- stężenie hormonu jest wtedy największe
Sposoby użycia:
-test paskowy: wymagają pobrania moczu do naczynia i umieszczenia tam specjalnego paska-wynik po około 3-5 minutach
-test płytkowy: wlej kilka kropli moczu w przeznaczone do tego okienko kontrolne-wynik po około 3-5 minutach
-test strumieniowy-umieść końcówkę absorbującą w strumieniu moczu na kilka sekund i poczekaj aż cała się nasyci -wynik po 1-3 minutach
Pamiętaj aby przeczytać uważnie instrukcję użycia testu- sposób użycia może się różnić.
Skuteczność testów ciążowych wynosi 99%
Po 4 tygodniach od zapłodnienia można stwierdzić ciążę podczas dopochwowego badania USG. To jedyna metoda potwierdzająca w 100% ciążę na tym etapie.
Po 5-6 tygodniach lekarz ginekolog może potwierdzić istnienie ciąży podczas badania ginekologicznego.
Wykonując badania krwi i w ten sposób określając stężenie hormonu hCG (gonadotropiny kosmówkowej), można stwierdzić ciążę nawet parę dni po zapłodnieniu, przed spodziewaną miesiączką.
Niestety nie wiemy, które są najlepsze, posiadamy w ciągłej sprzedaży i płytkowe i strumieniowe.
odpowiadamy, iż antybiotyki nie mają wpływu na wynik testu, podobnie jak leki przeciwbólowe, antykoncepcyjne czy spożycie alkoholu. Jedynie leki zawierające hormon hCG i niezwykle rzadko występujące choroby mogą sfałszować wynik testu.
Czy intensywność kreski w polu T ma znaczenie? W tym przypadku jest tak nikła (blada), że prawie nie widoczna.
Witam !
Zazwyczaj do testu używa się 3-4 kropli moczu.
Wynik odczytujemy po 3-5 minut, gdyż po dłuższym okresie czasu zachodzą reakcje chemiczne, które mogą zmienić obraz przeprowadzonego testu.
Nie sprecyzowała Pani w pytaniu, czy kreska pojawiła się tylko w okienku testowym (T) czy również w kontrolnym (C)?
Proszę przeczytać poniższe informacje i dostosować do zaistniałej sytuacji.
WYNIK POZYTYWNY:
Jeśli w obu okienkach kontrolnym (C) i testowym (T) pojawiły się linie, nawet jeśli któraś jest mniej wyraźna, oznacza ciąże.
WYNIK NIEWAŻNY:
Jeśli wynik pojawił się tylko w okienku kontrolnym (T)!!!!
Jedynie leki zawierające hormon hCG i niezwykle rzadko występujące choroby mogą wpłynąć na wynik testu.
Ja też mam pytanie o intensywność kreski w polu T. W polu C błyskawicznie pojawiła się różowa linia, dalsza część testu zabarwiła się na różowo. W polu T odznaczyła się blada (biała) kreska. Co to oznacza?? Test zrobiłam profilaktycznie, bo nie mam typowych objawów ciąży 9nadwrażliwość piersi, brązowe obwódki wokół sutków czy też nadmierny apetyt i zatrzymanie miesiączki). Pozdrawiam i bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Trudno jest odpowiedzieć na Pani pytanie, gdyż nie jesteśmy w stanie stwierdzić tego naocznie. Odwołując się do ulotki:
Cytat:
jeżeli w okienku kontrolnym C oraz w okienku testowym T pojawiły się linie (nawet jeśli, któraś z nich jest mniej wyraźna) oznacza to, że jesteś w ciąży.
Proszę spojrzeć i ponownie zinterpretować wynik, a w razie wątpliwości powtórzyć go jeszcze raz.
Jak duże jest prawdopodobieństwo, że wynik testów wykonanych w ciągu ostatnich dwóch tygodni jest błędny?? Wykonałam cztery, różne testy w ciągu tego czasu. Przy czym, wynik był za każdym razem negatywny. Okres nadal nie mam...czy przyczyną może być stres???
Witamy!
Test ciążowe mają 99% skuteczności.
Przyczyną braku okresu może być zarówno stres, jak również zaburzenia hormonalne, przeziębienie itd. Proszę spokojnie podejść do sprawy, a wszystko się wyjaśni. Gdyby okres nie pojawiał się dalej, proszę udać sie do lekarza ginekologa.
Ja też mam pytanie o intensywność kreski w polu T. W polu C błyskawicznie pojawiła się różowa linia, dalsza część testu zabarwiła się na różowo. W polu T odznaczyła się blada (biała) kreska. Co to oznacza??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum