Ten lek został mi polecony i chciałbym się dowiedzieć czy jest on faktycznie godny polecenia czy jest coś lepszego od niego i jak wypada w porównaniu z nim ARTHROBLOCK Olimpu?
Większość preparatów na rynku zawiera glukozaminę czyli czyli aminocukier wchodzący w skład substancji podstawowej chrząstki, w sposób naturalny pobudzający organizm do wytwarzania mazi stawowej i utrzymujący ją na właściwym poziomie. Niektóre preparaty oprócz glukozaminy zawierają w swoim składzie inne substancje o działaniu wzmacniającym chrząstkę stawową. Jest to np.: siarczan chondroityny, główny składnik chrząstki. Jest odpowiedzialny za jej prawidłową elastyczność i właściwości mechaniczne, czy MMS związek bogaty w siarkę, która uczestniczy w procesie prawidłowego wytwarzania kolagenu - podstawowego składnika tkanki kostnej i chrzęstnej.
Do preparatów o wzbogaconym składzie o siarczan chondroityny i MMS należą zarówno Arthron Complex jak i ARTHROBLOCK Olimpu.
Odnośnie innych preparatów godnych polecenia, zwróciłbym uwagę na ciekawe połączenie glukozaminy z kłączem imbiru. Kłącze imbiru wykazuje działanie ochronne wobec chrząstki stawowej, hamuje tworzenie się w organizmie substancji prowadzących do niszczenia chrząstki stawowej, z czym związane są zmiany w stawach, sztywność i ból. Możemy tutaj wymienić Zinaxin Rebulid lub Artretin Plus 750.
Drugim godnym uwagi preparatem skutecznym w chorobie zwyrodnieniowej stawów tudzież w reumatyzmie jest LITOZIN. Litozin zawiera aktywną substancję GOPO (galaktolipid) zawarty w specjalnej odmianie dzikiej róży (Rosa Canin), z której otrzymywany jest Litozin. Wywiera działanie zmniejszające bóle stawów, zwiększające ruchomość w stawach oraz łagodzące stany zapalne.
Wybór należy do Pana.
Witam serdecznie!
Zarówno Arthryl jak i Arthron Complex są preparatami zawierającymi glukozaminę, czyli aminocukier wchodzący w skład substancji podstawowej chrząstki, w sposób naturalny pobudzający organizm do wytwarzania mazi stawowej i utrzymujący ją na właściwym poziomie. Jednakże istotną różnicą przemawiająca na korzyść Artronu Comlpex jest to, iż Artron Complex oprócz glukozaminy zawiera: siarczan chondroityny oraz MSM. Siarczan chondroityny, jest głównym składnikiem chrząstki. Jest odpowiedzialny za jej prawidłową elastyczność i właściwości mechaniczne. MSM to związek bogaty w siarkę, która uczestniczy w procesie prawidłowego wytwarzania kolagenu - podstawowego składnika tkanki kostnej i chrzęstnej.
Reasumując jeżeli chce Pani wzmocnić chrząstkę stawową zakup preparatu Artron Comlpex(glukozamina+siarczan chondroityny+MSM) będzie skuteczniejszym sposobem aniżeli Arthtylu, który zawiera tylko samą glukozaminę.
chcialam sie dowiedziec czy powinnam przestac zazywac lek (w moim przypadku arthron flex), poniewaz kolano ktore mialam miesiac temu skrecone strasznie mi spuchlo... co mam robic? czekam na odpowiedz..
pozdrawiam
Witam,
jak sama Pani opisuje - występuje u Pani sprawa urazowa, a w takim przypadku sugerujemy skonsultowanie się z lekarzem - kontakt osobisty ze specjalistą wyjaśni Pani wątpliwości.
Tylko w trakcie badania można ustalić przyczynę opuchlizny - po tak długim czasie od skręcenia kolana.
Od poniedzialku zaczynam kuracje lekiem Arthron Complex i nie wiem czy mogę podczas jego zarzywania spożywać alkohol (oczywiście w umiarkowanych ilościach). Pytam ponieważ moja praca polega na spozywaniu alkoholu (nie więcej niż 100 g 40% alkoholu na dobę - taka wchodzi mi śrenia). Proszę o odpowiedź bo jesli nie mogę spożywać alkoholu z tym lekiem to będę usial wziąść sobie urlop bezplatny.
Pozdrawiam
Stronger
Witamy!
W ulotce producenta nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących spożycia alkoholu po leku ARTHRON COMPLEX. Jako farmaceuci odradzamy spożywania alkoholu z jednoczesnym braniem leków, gdyż w każdym przypadku mogą pojawić sie czynniki niepożądane!
Witam
Doskwiera mi kolano, podejrzewam że niestety w związku z moją nieco wyższą wagą i kupiłem Arthron Complex. Parę lat temu ja miałem wodę w drugim kolanie lekarz przypisał mi Arthryl i brałem przez 20 dni po saszetce miesiąc przerwy i ponownie 20 dni. Nie byłem z tym teraz u lekarza i pytanko czy Arthron brać podobnie ? (mam opakowanie 60 tabletek) i drugie napisane jest na opakowaniu 1-3 tabletki ew. jak dawkować na razie biore po 2 dziennie.
Pozdrawiam
Grze$
Autor: Grzegorz
Data: 08-04-06 21:13
_________________ Post archiwalny ze starego forum
Apteka Internetowa APTE.PL
Witamy serdecznie.
Arthron Complex można spokojnie brać podobnie. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie przekraczać 3 tabletek na dobę i nie brać na raz 3 tabletek. Ze względu na skład chemiczny preparatu dawki te powinny być podzielone w ciągu dnia.
Dzień dobry:)Mam pytanie.Miesiac temu skręciłem kolano które najpierw przez 2,5 tygodnia było w gipsie a potem w ortezie.Prawdopodobne są urazy:uszkodzenie łąkotki i wiązadeł bocznych.Po zimnych okładach i maściach przeciwbólowych obrzęk w kolanie sie zmniejszył chociaż nie jest ono jeszcze takie same jak na drugiej nodze.Czy dalej wskazane są zimne opatrunki żelowe czy raczej ogrzewanie kolana?
Trudno jest nam odpowiedzieć na Pana pytanie - nie jesteśmy ortopedami i zbytnio nie znamy się w tej dziedzinie.
Patrząc jednak na Pana problem z naszego punktu widzenia, proponujemy nadal stosować Pańską metodę: zimne okłady (zmniejszają opuchliznę) + maści przeciwbólowe/przeciwzapalne (łagodzą ból).
Zalecam jednak skontaktowanie się ze specjalistą w celu uzyskania najpewniejszych informacji na temat leczenia.
Witam,
Mam pytanie dotyczące zamienników ARTHRON COMPLEX? Przez długi czas używałam tego preparatu z przepisu lekarza natomiast w ostatnim czasie nie mogę dostać go w aptece. Jakie istnieją zamienniki tego w bardzo zbliżonym składzie i dawkowanie 1tabl/dziennie (o częstszym łykaniu pastylek zapominam).
Dziękuję
Pozdrawiam
co do zamienników preparatu Arthron Complex, to trudno będzie znaleźć jakikolwiek preparat o tym samym składzie i o dawkowaniu 1 tabletka dziennie.
Mogę Pani zaproponować następujące preparaty, jako odpowiedniki:
OLIMP Arthroblock - o takim samym składzie jak Arthron Complex, jednak o innym dawkowaniu (2 kapsułki 2 razy dziennie).
Jeżeli chodzi o preparaty, które zażywa się 1 raz dziennie, to proponuję Artresan 1 a day - w swoim składzie jednak ma on tylko siarczan glukozaminy w dawce 1500mg.
Co do samego Arthron Complex, to proponuję Pani poszukać tego preparatu w innych aptekach - u nas jest on dostępny bez większych problemów.
Polecam również lekturę powyższego tematu (o ile jeszcze Pani tego nie zrobiła).
Witam.
Od dzisiaj zaczynam kurację lekiem Arthron Complex.
Chciałabym sie dowiedzieć, czego nie mogę robić biorąc ten lek (chodzi mi o używki). Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Lubaa 2009-01-19, 10:34, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum